środa, 9 maja 2012

szkockie bułeczki śniadaniowe

Szybkie, łatwe i smaczne.
Może niezupełnie śniadaniowe (przynajmniej dla mnie), bo żeby zdążyć z nimi na poranny posiłek, musiałabym wstać w środku nocy, ale, moim zdaniem, pasują do każdej innej pory dnia.
Poza tym byłam zaskoczona, bo absolutnie NIC nie musiałam w przepisie zmieniać. Nic nie dodawałam, nic nie ujmowałam. Tak, jak było napisane, tak też i zrobiłam.
Samo ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne. Przyjazne w obróbce. Będzie jeszcze z pewnością wielokrotnie u nas w domu, tylko muszę popracować nad kształtnym wywałkowaniem bułeczek:-). Do zdjęcia wybrałam dwie nadające  się do prezentacji. Reszta wyglądała koślawo, ale za to mojej Młodszej  ich wygląd nie przeszkadzał i rozsiadła się wygodnie w kuchni na podłodze z wielką bułką w łapce..

Z bardzo ładnej książki, którą dostałam w prezencie od Rodziców (dziękuję bardzo) - Il pane fatto in casa.







Szkockie bułeczki śniadaniowe


-450 g mąki chlebowej
-1 1/2 łyżeczki / 10 g  soli
-1 3/4 łyżeczki/ 7 g drożdży instant
-150 ml/ 150 g ciepłego mleka
-150 ml/ 150 g ciepłej wody


-mleko do posmarowania i mąka do obsypania




Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie. Do mąki dodać mleko i wodę. Wyrabiać przez 5 min mikserem z hakiem na niskich obrotach. Ciasto włożyć do lekko natłuszczonej oliwą miski, przykryć i odstawić na 2 godz. do podwojenia objętości.
Podzielić na 10 równych części.
Uformować okrągłe bułeczki, a potem  delikatnie je rozwałkować na  placuszki o średnicy 8 cm
Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 30 min.
W międzyczasie piekarnik nagrzać do temp. 200 st C.
Po wyrośnięciu bułki należy odgazowć i nadać im ostateczny kstałt, czyli  każdą z nich lekko przycisnąć na środku trzema palcami. Posmarować mlekiem i obsypać mąką. Piec przez ok. 18 min.Ponownie obsypać mąką i wystudzić na kratce kuchennej. 

Ze względu na to, że są posmarowane mlekiem i posypane mąką , bułki nie nabierają ładnego, złocistego koloru w pieczeniu.

10 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten przepis, chyba się skuszę i spróbuję zrobić takie fajne bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skuś się, skuś.. są naprawdę smakowite:)

      Usuń
  2. wygladaja tak... mięciutko :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w książce wyglądały jak równe poduszeczki

      Usuń
  3. Śliczne mięciutkie bułeczki. Na śniadanie idealne :)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki? Pierwsza klasa! Pyszności! Chcę jedną chcę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak domowe bułeczki na śniadanko!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. MNIAM!Nie ma jak domowe pieczywo i to jakie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam świeże wypieki:)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, przedstaw się. Miło mi wiedzieć z kim rozmawiam.