niedziela, 6 maja 2012

waldorf salad

5:22 - Pomimo zamkniętego okna budzi mnie głośny śpiew ptaków.

5:29 - Hmm.. chyba pora wstać... A może jeszcze tak małą minutkę...?...Tylko jedną.. no, może dwie...

.....

15:33 - Umyte winogrona schną na sitku..

16:04 - Obiad. Prawie na każdym  talerzu pyszni się  porcja sałatki Waldorfa..










Sałatka z hotelu Waldorf



składniki na 4 porcje:


- 4 jabłka
-1 łyżka soku z cytryny
-4 łodygi selera naciowego
-1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
-1/2 szkl. rodzynek
-1/2 szkl. zielonych winogron
-1/2 szkl. majonezu


Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kostkę.
 Łodygi selera umyć, przekroić wzdluż i pokroić dość cienko.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Rodzynki opłukać. 
Winogrona umyć i przekroić na pół.


Wszystkie składniki, oprócz orzechów, wymieszać razem. 

Tuż przed podaniem posypać orzechami.




P.S. Orzechy pozostawione "na dłużej" w sałatce nabierają gorzkiego posmaku.


5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taką sałatkę! Fajny sposób na obiad lub kolację. Do tego lampka białego wina i można się rozkoszować smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ciekawie, choć to połączenie smaków nie dla mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna jest ta sałatka. Bardzo ją lubię:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki jej nie robiłam. Pysznie wygląda u Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, przedstaw się. Miło mi wiedzieć z kim rozmawiam.