środa, 6 czerwca 2012

Miętowe ciasteczka z czekoladą.

Aromatyczne, w smaku bardzo miętowe, kruche, pyszne jednym słowem.

Mięty mam pod dostatkiem, kilka dorodnych krzaków w ogródku, więc i ciasteczka będą się  częściej pojawiać.






Miętowe ciasteczka z czekoladą



-120 g miękkiego masła
-120 g cukru
 -1 źółtko
-1/2 łyżeczki wanilii
-225 g mąki
-1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-50 g mleka
-1/3 szkl. świeżych, posiekanych listków mięty




-100 g czekolady


Masło utrzeć z cukrem, dodać źółtko i wanilię, wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i miętą, dodać do maślanej masy, dobrze utrzeć.
Ciasto podzielić na pół, uformować 2 wałki (w przekroju ok. 3 cm), zawinąć w folię i włożyć na 2 godz. do lodówki. 
Wałeczki  pokroić w plastry grubości 1/2 cm, ułożyć w odstępach na blaszkach wyłożonxch papierem i piec w temp.175 C przez ok. 12 min.
Studzić na kratce.


Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, ciasteczka maczać w czekoladzie i układać na papierze woskowym.


9 komentarzy:

  1. Basiu,to zdecydowanie moje smaki, lubię połączenie miętyz czekoladą, więc jak tylko moja mięta wyrośnie ( bo ja dopiero w tym roku ją posiałam) to ciasteczka zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajowe, zapisuje, jak mi się rozrośnie mięta to takie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięta i czekolada to pyszne połączenie :-) Mam w planach babkę miętową.

    OdpowiedzUsuń
  4. Miętowe i z czekoladą - już je lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mięta i czekolada-uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja Mama byłaby zachwycona - uwielbia połączenie czekolady i mięty. Przepis dodaję do tych "do zrobienia" :)
    Pozdrawiam :)
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  7. Orzeźwiające ciasteczka, fajny pomysł. Pięknie wyglądają takie umaczane w czekoladzie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam Cię za te ciastka;p

    OdpowiedzUsuń

Proszę, przedstaw się. Miło mi wiedzieć z kim rozmawiam.