wtorek, 17 lipca 2012

chicken noodle soup

Taka naprawdę zwykła zupa. No, może niezupełnie, bo na samym końcu dodałam do niej sok z cytryny, i to był ten magiczny składnik, który ożywił jej smak.
Ze specjalną dedykacją dla mojej Starszej, która uwielbia brokuły.I dla Młodszej też, która, jak do tej pory, uwielbia wszystko..





Chicken noodle soup



-1 l wywaru z kurczaka
-1 filet z piersi kurczaka
-1 ząbek czosnku
-1 mała cebula
-2 marchewki
-1 papryka (żółta lub czerwona)
-2 łodygi selera
-różyczki z 2 brokułów
-1/2 szkl. drobnego makaronu

-sól i pieprz do smaku
-sok z połowy cytryny


Filet pokroić w kostkę, włożyć do wywaru i ugotować.  Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek rozgnieść i podsmażyć na oliwie razem z cebulą.Dodać do zupy.
Paprykę i łodygi selera umyć i pokroić w kostkę, a  marchewkę obrać, umyć i pokroić w platerki. Dodać do zupy razem z różyczkami brokuła i gotować przez ok. 10 min.
Dodać makaron i gotować jeszcze przez 5 min. Pryprawić solą i pieprzem. Dodać sok z cytryny i wmyieszać.

3 komentarze:

  1. Posmakowałaby mi na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Leciutka, idealna na letnie dni :) Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna letnia zupka :) Też podobne teraz robię :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń

Proszę, przedstaw się. Miło mi wiedzieć z kim rozmawiam.