niedziela, 15 lipca 2012

Chudszy kurczak w parmezanie.

Jeszcze nie tak dawno temu smażyłam takiego kurczaka w m.in. parmezanowej panierce, pracowicie go osączałam na papierowym ręczniku, a potem równie pracowicie wietrzyłam kuchnię.
Ostatnio wzięłam się na sposób i go upiekłam.
Jest soczysty i smaczny.
Jak na razie - zupełnie  nie do pobicia.





Kurczak pieczony w parmezanie


-2 filety z piersi kurczaka (bez skóry i kości)
-sól i pieprz
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-2 łyżki tartej bułki
-2 łyżki startego parmezanu




Filety umyć, osuszyć i przekroić w poprzek tak , by powstały 4 cienkie kotleciki.
 Obsypać z obu stron solą i pieprzem i ułożyć w natłuszczonej olejem foremce teflonowej.
Posyać najpierw bułką tartą, potem pietruszką i szczypiorkiem, a na końcu parmezanem. 
Odstawić na min. 30 min w chłodne miejsce.
Piec w temp. 180 C bez przykrycia przez ok. 35 -40 min. 

6 komentarzy:

  1. Swietny! nie lubie tradycyjnej panierki, ale taka na pewno by mi posmakowala ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Muszę wypróbować koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta panierka musi być pyszna! ja tez się ostatnio wycwaniłam, i żeby nie robić tych wszystkich nieprzyjemnych czynności czyli osuszanie, wietrzenie, itp. piekę kurczaka w rękawie do pieczenia, praktycznie bez tłuszczu, tylko go marynuję. Jest właśnie soczysty, smakowity i znika od razu w całości.
    Panierkę na pewno wypóbuję, bo akurat mam wszystk, co do niej potrzeba ;)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, przedstaw się. Miło mi wiedzieć z kim rozmawiam.