środa, 18 lipca 2012

Krajanka. Upiec ją i zostawić na 3 dni?

Podobno te 3 dni są po to, by nabrała smaku.

No, nie wiem... Może następnym razem.
Tuż po upieczeniu też pyszna.









Krajanka


składniki na dżem:

-1 jabłko
-160 g suszonej żurawiny
-160 g suszonych moreli
-70 g cukru
-1 1/2 szkl. wody

Jabłko umyć, obrać i pokroić na cząstki. Włożyć do rondelka razem z resztą składników. Gotować na małym ogniu, aż jabłko zrobi się miękkie, wyłączyć palnik i zostawić na 1 godz. 
Zmiksować.

3 łyżki dżemu odłożyć na kruszonkę.



składniki na ciasto:


-100 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
 -250 g mąki  pszennej
-150 g płatków owsianych
-150 g jasnego cukru trzcinowego
-80 g wiórek kokosowych
-1/4 łyżeczki cynamonu
-225 g miękkiego masła
-130 g miodu




Wszystkie składniki zmiksować razem na niezbyt gładką masę. Ciastem wylepić blaszkę ( 25 x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować dżemem.



składniki na "kruszonkę":



-50 g ziaren słonecznika
-50 g sezamu
-50 g lnu
-3 łyżki dżemu



Wszystkie składniki wymieszać.  Rozłożyć na cieście.

Piec w temp. 175 C przez ok. 40 min. Dobrze ostudzić. 
Najlepsza trzeciego dnia. 





a to zdjęcie zrobione przez moją Siedmiolatkę



7 komentarzy:

  1. Zostawić na 3 dni? To chyba taki żarcik w przepisie,prawda? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. też sobie tak pomyślałam:), poza tym, aż tak silnej woli to nie mam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiej jeszcze nie wiedzialam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna krajanka! U mnie też by nie wytrzymała raczej;)

    Ślimaczek piękny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. 3 dni? haha, u mnie w domu z wypiekami jest problem zeby wytrzymac az ostygnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wygląda, bardzo fajne połacznie smaków. Ale żeby niby aż 3 dni bez próbowania ją niby zostawić? nieee... to nie jest do zrobiania :)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, przedstaw się. Miło mi wiedzieć z kim rozmawiam.