Dźem z truskawek doprawiony odrobiną lawendy.
Truskawkowy dżem z lawendą
-500 g oczyszczonych truskawek
-300 g cukru
-1 duże jabłko
-2 łyżeczki soku z cytryny
-1/4 łyżeczki kwiatków z lawendy
Truskawki zasypać cukrem, odstawić.
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, dodać do truskawek.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować (często mieszając) do zgęstnienia. Pod koniec dodać sok z cytryny i lawendę, gotować jeszcze przez ok. 20 min.
Zapasteryzować.
Oj, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚliczny duet!
OdpowiedzUsuńWiem,że smakuje wspaniale,bo owoce z lawendą wiele razy próbowałam.
Pozdrawiam!
Jakie cudo! tylko skąd wziąć lawendę...
OdpowiedzUsuńjak sie pasteryzuje? jestem ignorantka w tej kwestii!
OdpowiedzUsuńWow, truskawki z lawendą, ciekawe jak smakują :D
OdpowiedzUsuńO,jaki świetny pomysł! może bym tez taki dżemik zrobiła?
OdpowiedzUsuńMusi świetnie pachnieć i smakować:)
wpadne w truskawkowy zawrot glowy :D
OdpowiedzUsuńSuper połącznie! Jeszcze o takim nie słyszłam, ale zapowiada się świetnie!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńA to dla mnie nowość! W życiu nie pomyślałabym, że lawenda i truskawki pasują do siebie... To może być ciekawe połączenie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSzkoda ,że nie wiedziałam wcześniej o tej lawendzie , bo mam w ogródku , a dżemy już zrobione :(
OdpowiedzUsuńWypróbuje na przyszły rok :)
Pozdrawiam daleka Kanadę :)
Rajski deser :)
OdpowiedzUsuńzabójcze!:D
OdpowiedzUsuń