czwartek, 17 maja 2012

Sezamowe ciasteczka z oczkiem.

Powiem otwarcie i bez zbędnego owijania w bawełnę.

Dawno nie jadłam tak dobrych ciastek.. Kropka.


Może nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, ale są tak smaczne, że po kilku ciasteczkach zaczęłam się zastanawiać, czy aby ta zielona  puszka jest faktycznie szczelnie zamknięta , bo przecież te wszystkie korniki, myszki ,gryzonie i inne podjadki o niebieskich/ brązowych oczętach muszą choć trochę dbać o linię..

 ....

A co tam.. Najwyżej trochę dłużej dzisiaj poćwiczę...


Chrupiące... z przypieczonym sezamem...









Sezamowe ciasteczka z oczkiem



-200 g miękkiego masła 
-100 g cukru
-1 łyżeczka esencji waniliowej
-260 g mąki pszennej

-ok. 1/2 szklanki sezamu
-5-6 łyżek ulubionego dżemu

Masło zmiksować z cukrem, dodać wanilię i stopniowo wsypując mąkę całość dobrze wymieszać.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w ziarnach sezamowych i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdej kulce palcem zrobić wgłębienie. Wypełnić je do 3/4 wysokości dżemem.
Piec w temp. 200 C przez ok. 11-13 min, aż do lekkiego zezłocenia.
Studzić na kratce kuchennej.



-Surowe ciasto jest miękkie, ale takie ma być. Nie trzeba go wkładać do lodówki.
- Próbowałam robić wgłębienie korkiem, końcówką trzonka drewnianej łyżki..nie jest to najlepszy pomysł.
-Aby ciastka zachowały chrupkość nie należy ich przykrywać szczelnie.

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wypieki z sezamem, te oczka wyglądają wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciastka puszczają do mnie oko.tak zachwalasz, że musze je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób, zrób.. ja się niedługo pokuszę o następną porcję, tym razem na prezent

      Usuń
  3. Śliczne małe ciasteczka :)
    Podobają mi się i pewnie by mi posmakowały;)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. od zawsze szalalam za ciastkami ;d

    OdpowiedzUsuń

Proszę, przedstaw się. Miło mi wiedzieć z kim rozmawiam.