poniedziałek, 18 czerwca 2012

Lawendowe truskawki.

Rok temu zamarzyły mi się truskawki z lawendą, ale było już za późno zarówno na jedno, jak i na drugie. Teraz też bym przeoczyła, ale w porę dojrzałam kwitnący w ogródku krzak lawendy. I jest.
Dźem z truskawek doprawiony odrobiną lawendy.







Truskawkowy dżem z lawendą


-500 g oczyszczonych truskawek
-300 g cukru
-1 duże jabłko
-2 łyżeczki soku z cytryny
-1/4 łyżeczki kwiatków z lawendy

Truskawki zasypać cukrem, odstawić.
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, dodać do truskawek.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować (często mieszając) do zgęstnienia. Pod koniec dodać sok z cytryny i lawendę, gotować jeszcze przez ok. 20 min. 
Zapasteryzować.

13 komentarzy:

  1. Śliczny duet!
    Wiem,że smakuje wspaniale,bo owoce z lawendą wiele razy próbowałam.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudo! tylko skąd wziąć lawendę...

    OdpowiedzUsuń
  3. jak sie pasteryzuje? jestem ignorantka w tej kwestii!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, truskawki z lawendą, ciekawe jak smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O,jaki świetny pomysł! może bym tez taki dżemik zrobiła?
    Musi świetnie pachnieć i smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wpadne w truskawkowy zawrot glowy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Super połącznie! Jeszcze o takim nie słyszłam, ale zapowiada się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. A to dla mnie nowość! W życiu nie pomyślałabym, że lawenda i truskawki pasują do siebie... To może być ciekawe połączenie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szkoda ,że nie wiedziałam wcześniej o tej lawendzie , bo mam w ogródku , a dżemy już zrobione :(
    Wypróbuje na przyszły rok :)
    Pozdrawiam daleka Kanadę :)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, przedstaw się. Miło mi wiedzieć z kim rozmawiam.