Proporcje są prawie idealne, przepisy się sprawdzają... czego chcieć więcej?
Chleb jest inny od tych, do których przywykłam. Przede wszystkim jest dość ciężki - pewnie za sprawą mąki kukurydzianej, ale bardzo smaczny. Dobry dodatek do chilli, lub do podobnej potrawy, może dlatego, że w smaku jest dość delikatny.
W kolorze - jak widać na zdjęciu - żółtym...
źródło - Il pane fatto in casa
Portugalski chleb kukurydziany
-1 3/4 łyżeczki drożdży instant
-225 g mąki kukurydzianej
-450 g mąki pszennej chlebowej
-150 ml / 150 gr ciepłego mleka
-250 ml/ 250 g ciepłej wody
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w wodzie.
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrabiać mikserem na niskich obrotach przez 5-6 min
Ciasto przełożyć do delikatnie naoliwionej miski, przykryć i zostawić na 1 - 1 1/2 godz. do podwojenia objętości.
Uformować bochenek i włożyć do naoliwionej i wysypanej mąką/ otrębami foremki chlebowej. Posmarować oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 45 min.
Nie trzeba go nacinać.
Obsypać mąką kukurydzianą i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 230 C.
Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 190 C i piec przez 20 - 25 min. aż do uzyskania złotego koloru.
Chleb jest upieczony, gdy popukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Studzić na kratce kuchennej.
Ja piekłam go na kamieniu. Uformowałam owalny bochenek, który wyrastał na łopacie.
Piękny bochenek. Takiego chlebka jeszcze nie miałam okazji piec
OdpowiedzUsuńja jeszcze nie miałam okazji go spróbować ;)
OdpowiedzUsuńŁadny żółciutki :-) Piekłam kiedyś chlebek na mące kukurydzianej, ciekawie smakował.
OdpowiedzUsuńSuper przepis! pyszny i piękny chleb!
OdpowiedzUsuńChlebek fajny, może zechcesz dołączyć go do akcji Domowe pieczywo dla Alergika. Jestem pewna, że zamiana mleka krowiego na roślinne w niczym mu nie ujmie (należałoby dopisać, że jest alternatywa). Ale oczywiście decyzję zostawiam Tobie:) Ja zapisuję przepis i chętnie go wypróbuję:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmoze zrobie ;) bylby moj pierwszy chleb
OdpowiedzUsuńO jaki fajny ! Robiłam kiedyś kukurydziany włoski, super pyszny był:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)