U nas jest wściekle gorąco. U Was też?
Dżem z czarnej jagody
-1 kg czarnych jagód / borówek amerykańskich
-1/4 szkl. wody
-sok z dwóch cytryn
-1/2 kg cukru
Jagody oczyścić i opłukać. Przełożyć do garnka, dodać wodę i sok z cytryn. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 min.
Dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i, mieszając co jakiś czas, zmniejszyć zawartość garnka o połowę. Przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować.
borowki amerykanskie <3 moja moilosc zaraz po truskawkach
OdpowiedzUsuńchociaz co ja gadam, kocham wiekszosc owocow ;p
Pięknie świeci się ten dżemik, w ogóle super pomysł. Z pewnoscią wspaniale smakuje.
OdpowiedzUsuńU mnie niestety nie jest gorąco, szkoda, bo ja lubie ciepeło:)
dzemik ekstra, juz widze go na świezej bułeczce.
OdpowiedzUsuńPyszny- jagodowy to jeden z moich ulubionych. A po robieniu zawsze jestem cała tak pięknie granatowa ;D
OdpowiedzUsuńJaki ma piękny kolor. Z białym serem i makaronem będzie pyszny;)
OdpowiedzUsuńcudowny dżemik! w krakowie nieznośnie duszno...
OdpowiedzUsuńWspaniały dżemik! Uwielbiam takiego na tosta i kakao:) U nas upał niemiłosierny:/
OdpowiedzUsuń