piątek, 10 sierpnia 2012

Co z tą cukinią?

Aliki to przygięta wpół Greczynka, babcia Aurory i Alyssy, najlepszych koleżanek mojej córki. Mieszka dwa domy dalej i ma bujny ogród warzywny. Z tego właśnie ogrodu pochodzi dzisiejszy obiad i jutrzejsze słodkości.







Leczo z cukinii



-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-1 kg niedużych cukinii
-1 duża puszka rozgniecionych pomidorów w zalewie
-sól i pieprz do smaku
-4 łyżki oliwy

Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, rozgnieść i podsmażyć wraz  z cebulą na rozgrzanej oliwie.
 Cukinię umyć i pokroić na średniej grubości plasterki. Dodać do cebuli, wymieszać i  dusić na średnim ogniu przez 5 min. Dodać pomidory i dusić przez 3 min. Doprawić solą i pieprzem.

Ew. dodać 2-3 pokrojone w plasterki parówki.

Podawać z chlebem, ziemniakami, makaronem.

6 komentarzy:

  1. Takie leczo to bym zjadła :) z makaronem... pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mi też chyba najbardziej smakuje z makaronem

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w lodówce też zalega cukinia:D
    Z mamą zastanawiamy się co z nią zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
  4. o akurat dla mnie leczomaniaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę zrobić leczo, bo ostatnio dużo o nim słysze;)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja uwielbiam cukinię z grilla
    http://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/cukinia-z-grilla/
    leczo zaraz na drugim miejscu :)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, przedstaw się. Miło mi wiedzieć z kim rozmawiam.