Są NIEWIARYGODNIE słodkie.
Tak więc, aby się nieco odsłodzić, przygotowałam wzbogacony warzywami sos pomidorowy. Z podanych składników wychodzi ok. 1,5 l sosu.
Część zużyłam od razu, część zamroziłam na potem.
Sos pomidorowy
- 2 duże puszki pomidorów w zalewie (po 800 ml każda)
-1 duża cebula
-1 duży ząbek czosnku
-4 łodygi selera naciowego
-2 duże marchewki
-sól i pieprz do smaku
ew. odrobina cukru (ok. 1/4 łyżeczki)
-2 łyżki oliwy
-2 łyżki oliwy
Warzywa oczyścić, umyć i pokroić.
Włożyć do dużego rondla razem z pomidorami i oliwą i gotować na małym ogniu przez ok. 40 min, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i ewntualnie cukrem.
Zmiksować w blenderze lub w food processor.
uwielbiam takie sosy ^^
OdpowiedzUsuńmoi aussi:)
UsuńFajny ten sosik :) Do makaronu pyszny pewnie:)
OdpowiedzUsuńojj, i to jeszcze jak bardzo:)
Usuńzazdroszczę Ci możliwości jedzenia greckich słodyczy, bardzo je lubię! ale sos pomidorowy jeszcze bardziej:)
OdpowiedzUsuńeee tam, to tylko tak od czasu do czasu..
Usuń