środa, 17 października 2012

Bogatszy sos pomidorowy.

Kilka dni temu najmłodsza córka naszej sąsiadki Greczynki wyszła za mąż. Słodyczami z uczty weselnej obdarowała większość znajomych. Nam też się dostał wielki pakunek przeróżnych słodkości. Z łakomstwa chciałam popróbować wszystkiego, ale zjadłam tylko 2 ciastka... i na razie mam dość.
Są NIEWIARYGODNIE słodkie.

Tak więc, aby się nieco odsłodzić, przygotowałam wzbogacony warzywami sos pomidorowy. Z podanych składników wychodzi ok. 1,5 l sosu.
Część zużyłam od razu, część zamroziłam na potem.





Sos pomidorowy

- 2 duże puszki pomidorów w zalewie (po 800 ml każda)
-1 duża cebula
-1 duży ząbek czosnku
-4 łodygi selera naciowego
-2 duże marchewki
-sól i pieprz do smaku 
ew. odrobina cukru (ok. 1/4 łyżeczki)
-2 łyżki oliwy

Warzywa oczyścić, umyć i pokroić.
Włożyć do dużego rondla razem z pomidorami i oliwą i gotować na małym ogniu przez ok. 40 min, aż warzywa zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i ewntualnie cukrem. 
Zmiksować w blenderze lub w food processor.

6 komentarzy:

Proszę, przedstaw się. Miło mi wiedzieć z kim rozmawiam.