Ciasto w dzisiejszej chałce jest bardzo miękkie i delikatne. Jeżeli się trochę klei, to trzeba dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo. Miskę do wyrastania posmarowałam małą ilością oliwy, obtoczyłam w niej ciasto ze wszystkich stron i chyba dzięki temu nie miałam potem żadnych kłopotów.
W smaku jest raczej neutralna, taka do wszystkiego.
źródło - Bo Friberg
Chałka nr 1.
składniki na 2 duże chałki, albo 4 mniejsze
-12 g drożdży instant
-360 ml/ 360 g letniego mleka
-1 łyżeczka wanilii
-2 opakowania cukru waniliowego
-10 g soli
-2 jajka
2 żółtka
-750 g mąki chlebowej
-75 ml/ 75 g oliwy
-rozmącone jajo do posmarowania
Drożdże rozpuścić w mleku.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem waniliowym. Dodać jajka, żółtka i mleko z drożdżami.
Wyrabiać na niskich obrotach przez 2 min.
Wlać oliwę i wyrabiać ciasto przez 5 min.
Przełożyć do lekko naoliwionej miski, obtoczyć z każdej strony, przykryć i zostawić do podwojenia objętości (ok. 1 godz.).
Złożyć jak papier listowy, włożyć z powrotem do miski, przykryć i zostawić ponownie do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na równe części, zapleść 2 chałki,przykryć lnianą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 min.
Posmarować jajkiem, posypać sezamem lub makiem i piec w temp. 175 C przez ok. 35 min.
Wyjąć i ostudzić na kratce kuchennej.
Wspaniała chałeczka. Uwielbiam drożdżowe ciasto, takie chałki są pyszne.
OdpowiedzUsuńCudownie Ci wyszła!
Pozdrowienia:)
Nawet nigdy nie startowałam do robienia ciasta drożdżowego...chyba za leniwa jestem ;) Chociaż nie powiem zjadłabym taką chałeczkę z dżemem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
o ja Cię! piękna! uwielbiam chałkę :))) i do tego świeże masełko...mmmmm!
OdpowiedzUsuńlooks delicious
OdpowiedzUsuń& nice blog you have,
pls look also at mine and become a friend too if you like
XO, Carmen
www.mydailyfashiondosis.blogspot.com