Ostatnio wzięłam się na sposób i go upiekłam.
Jest soczysty i smaczny.
Jak na razie - zupełnie nie do pobicia.
Kurczak pieczony w parmezanie
-2 filety z piersi kurczaka (bez skóry i kości)
-sól i pieprz
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-2 łyżki tartej bułki
-2 łyżki startego parmezanu
Filety umyć, osuszyć i przekroić w poprzek tak , by powstały 4 cienkie kotleciki.
Obsypać z obu stron solą i pieprzem i ułożyć w natłuszczonej olejem foremce teflonowej.
Posyać najpierw bułką tartą, potem pietruszką i szczypiorkiem, a na końcu parmezanem.
Odstawić na min. 30 min w chłodne miejsce.
Piec w temp. 180 C bez przykrycia przez ok. 35 -40 min.
-sól i pieprz
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki posiekanego szczypiorku
-2 łyżki tartej bułki
-2 łyżki startego parmezanu
Filety umyć, osuszyć i przekroić w poprzek tak , by powstały 4 cienkie kotleciki.
Obsypać z obu stron solą i pieprzem i ułożyć w natłuszczonej olejem foremce teflonowej.
Posyać najpierw bułką tartą, potem pietruszką i szczypiorkiem, a na końcu parmezanem.
Odstawić na min. 30 min w chłodne miejsce.
Piec w temp. 180 C bez przykrycia przez ok. 35 -40 min.
Swietny! nie lubie tradycyjnej panierki, ale taka na pewno by mi posmakowala ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Muszę wypróbować koniecznie :)
OdpowiedzUsuńo, fajnie to zrobiłaś;)
OdpowiedzUsuńzapowiada sie pysznie :D
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny kurczak
OdpowiedzUsuńTa panierka musi być pyszna! ja tez się ostatnio wycwaniłam, i żeby nie robić tych wszystkich nieprzyjemnych czynności czyli osuszanie, wietrzenie, itp. piekę kurczaka w rękawie do pieczenia, praktycznie bez tłuszczu, tylko go marynuję. Jest właśnie soczysty, smakowity i znika od razu w całości.
OdpowiedzUsuńPanierkę na pewno wypóbuję, bo akurat mam wszystk, co do niej potrzeba ;)