No, nie wiem... Może następnym razem.
Tuż po upieczeniu też pyszna.
Krajanka
składniki na dżem:
-1 jabłko
-160 g suszonej żurawiny
-160 g suszonych moreli
-70 g cukru
-1 1/2 szkl. wody
Jabłko umyć, obrać i pokroić na cząstki. Włożyć do rondelka razem z resztą składników. Gotować na małym ogniu, aż jabłko zrobi się miękkie, wyłączyć palnik i zostawić na 1 godz.
Zmiksować.
3 łyżki dżemu odłożyć na kruszonkę.
składniki na ciasto:
-100 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
-250 g mąki pszennej
-150 g płatków owsianych
-150 g jasnego cukru trzcinowego
-80 g wiórek kokosowych
-1/4 łyżeczki cynamonu
-225 g miękkiego masła
-130 g miodu
Wszystkie składniki zmiksować razem na niezbyt gładką masę. Ciastem wylepić blaszkę ( 25 x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować dżemem.
składniki na "kruszonkę":
-50 g ziaren słonecznika
-50 g sezamu
-50 g lnu
-3 łyżki dżemu
Wszystkie składniki wymieszać. Rozłożyć na cieście.
Piec w temp. 175 C przez ok. 40 min. Dobrze ostudzić.
Najlepsza trzeciego dnia.
a to zdjęcie zrobione przez moją Siedmiolatkę
składniki na dżem:
-1 jabłko
-160 g suszonej żurawiny
-160 g suszonych moreli
-70 g cukru
-1 1/2 szkl. wody
Jabłko umyć, obrać i pokroić na cząstki. Włożyć do rondelka razem z resztą składników. Gotować na małym ogniu, aż jabłko zrobi się miękkie, wyłączyć palnik i zostawić na 1 godz.
Zmiksować.
3 łyżki dżemu odłożyć na kruszonkę.
składniki na ciasto:
-100 g uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
-250 g mąki pszennej
-150 g płatków owsianych
-150 g jasnego cukru trzcinowego
-80 g wiórek kokosowych
-1/4 łyżeczki cynamonu
-225 g miękkiego masła
-130 g miodu
Wszystkie składniki zmiksować razem na niezbyt gładką masę. Ciastem wylepić blaszkę ( 25 x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto posmarować dżemem.
składniki na "kruszonkę":
-50 g ziaren słonecznika
-50 g sezamu
-50 g lnu
-3 łyżki dżemu
Wszystkie składniki wymieszać. Rozłożyć na cieście.
Piec w temp. 175 C przez ok. 40 min. Dobrze ostudzić.
Najlepsza trzeciego dnia.
a to zdjęcie zrobione przez moją Siedmiolatkę
Zostawić na 3 dni? To chyba taki żarcik w przepisie,prawda? :D
OdpowiedzUsuńteż sobie tak pomyślałam:), poza tym, aż tak silnej woli to nie mam:)
OdpowiedzUsuńtakiej jeszcze nie wiedzialam :D
OdpowiedzUsuńŚwietna krajanka! U mnie też by nie wytrzymała raczej;)
OdpowiedzUsuńŚlimaczek piękny:)
Dzięki, Majanko:)
Usuń3 dni? haha, u mnie w domu z wypiekami jest problem zeby wytrzymac az ostygnie :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda, bardzo fajne połacznie smaków. Ale żeby niby aż 3 dni bez próbowania ją niby zostawić? nieee... to nie jest do zrobiania :)
OdpowiedzUsuń