Leczo z cukinii
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-1 kg niedużych cukinii
-1 duża puszka rozgniecionych pomidorów w zalewie
-sól i pieprz do smaku
-4 łyżki oliwy
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać, rozgnieść i podsmażyć wraz z cebulą na rozgrzanej oliwie.
Cukinię umyć i pokroić na średniej grubości plasterki. Dodać do cebuli, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez 5 min. Dodać pomidory i dusić przez 3 min. Doprawić solą i pieprzem.
Ew. dodać 2-3 pokrojone w plasterki parówki.
Podawać z chlebem, ziemniakami, makaronem.
Takie leczo to bym zjadła :) z makaronem... pycha :D
OdpowiedzUsuńmi też chyba najbardziej smakuje z makaronem
OdpowiedzUsuńU mnie w lodówce też zalega cukinia:D
OdpowiedzUsuńZ mamą zastanawiamy się co z nią zrobić:D
o akurat dla mnie leczomaniaczki ;)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić leczo, bo ostatnio dużo o nim słysze;)
OdpowiedzUsuńa ja uwielbiam cukinię z grilla
OdpowiedzUsuńhttp://www.zgrilla.pl/category/warzywa-z-grilla/cukinia-z-grilla/
leczo zaraz na drugim miejscu :)