Zupełnie niepotrzebnie zapytałam M , czy ma ochotę na bardzo, bardzo czekoladowe ciasto z cukinią..
Spojrzał na mnie jakoś tak dziwnie i powiedział, że chyba woli leczo.
Ha!
Ciasto i tak zrobiłam (leczo zresztą też...), a tajemniczy składnik ostatecznie oznajmiłam dopiero w chwili, gdy córka rozsmakowywała się w trzecim kawałku i z buzią oblepioną czekoladowymi okruszkami mówiła, że to jej ulubione..
Pierwszą reakcją ze strony córki było zdziwienie, a potem perlisty śmiech i kolejny kawałek na talerzu..
A M? Jakie to pyszne, powtarzał..
A nie mówiłam..?
Jest wilgotne, mocno czekoladowe, trochę jak brownies.
Przepis z jakiejś angielskiej strony.
Podwójnie czekoladowe ciasto z cukinią
-75 g miękkiego masła
-250 g cukru
-130 g oleju
-2 jaja
-50 g mleka
-50 g kwaśnej śmietany
-300 g drobno startej i lekko odciśniętej cukinii
-25 g gorzkiego kakao
-400 g mąki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-1 łyżeczka wanlii
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 100 g gorzkich chipsów czekoladowych
Masło ubić z cukrem i olejem. Dodać jaja, mleko i śmietanę i wanilię. Ubić. Dodać cukinię i wymieszać łyżką.
W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy.
Połączyć z masą jajeczną i dobrze wymieszać łyżką. Dodać chipsy czekoladowe i wymieszać.
Przełożyć do foremki (24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 175 C przez ok. 35-40 min (do suchego patyczka).
jest naprawde pysznie ;)
OdpowiedzUsuńnaprawde ;D
A najlepiej leczo, a na deser ciacho z cukinią! :D
OdpowiedzUsuńJa pare dni temu robilam pierwszy raz w życiu leczo z cukinią ;D było pyszne... ale widzę, że wciąż jestem w tyle i czas na ciasto ;D
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda to ciasto! Ja sama nigdy z cukinią nie robiłam, jakoś tak się boję, ale chyba się przekonam:)
OdpowiedzUsuń