Mięty mam pod dostatkiem, kilka dorodnych krzaków w ogródku, więc i ciasteczka będą się częściej pojawiać.
Miętowe ciasteczka z czekoladą
-120 g miękkiego masła
-120 g cukru
-1 źółtko
-1/2 łyżeczki wanilii
-225 g mąki
-1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-50 g mleka
-1/3 szkl. świeżych, posiekanych listków mięty
-100 g czekolady
-1 źółtko
-1/2 łyżeczki wanilii
-225 g mąki
-1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-50 g mleka
-1/3 szkl. świeżych, posiekanych listków mięty
-100 g czekolady
Masło utrzeć z cukrem, dodać źółtko i wanilię, wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i miętą, dodać do maślanej masy, dobrze utrzeć.
Ciasto podzielić na pół, uformować 2 wałki (w przekroju ok. 3 cm), zawinąć w folię i włożyć na 2 godz. do lodówki.
Wałeczki pokroić w plastry grubości 1/2 cm, ułożyć w odstępach na blaszkach wyłożonxch papierem i piec w temp.175 C przez ok. 12 min.
Studzić na kratce.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, ciasteczka maczać w czekoladzie i układać na papierze woskowym.
Basiu,to zdecydowanie moje smaki, lubię połączenie miętyz czekoladą, więc jak tylko moja mięta wyrośnie ( bo ja dopiero w tym roku ją posiałam) to ciasteczka zrobię :)
OdpowiedzUsuńFajowe, zapisuje, jak mi się rozrośnie mięta to takie zrobię
OdpowiedzUsuńMięta i czekolada to pyszne połączenie :-) Mam w planach babkę miętową.
OdpowiedzUsuńMiętowe i z czekoladą - już je lubię!:)
OdpowiedzUsuńkruche z czeko mmm ;)
OdpowiedzUsuńMniam, mięta i czekolada-uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńMoja Mama byłaby zachwycona - uwielbia połączenie czekolady i mięty. Przepis dodaję do tych "do zrobienia" :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Beata
Orzeźwiające ciasteczka, fajny pomysł. Pięknie wyglądają takie umaczane w czekoladzie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Cię za te ciastka;p
OdpowiedzUsuń